Cel De-al Doilea Val - apariția populației industriale
Solicitați un link
Facebook
X
Pinterest
E-mail
Alte aplicații
In continuarea blogului meu , voi relata ceea ce m-a impresionat în privința cărții pe care am început în urmă cu ceva timp să o citesc și anume “Al Treilea Val” de Alvin Toffler . Așa cum spuneam încă din blogurile publicate precedent, aceasta carte tratează problematica evoluției omenirii, din punct de vedere al dezvoltării informației , al economiei , al vieții politice, etc.
În primul capitol, autorul a dezbătut probleme deja existente în societatea noastră și de asemenea , atrage atenția asupra faptului că daca nu vom face anumite schimbări în cadrul acesteia, viitorul nu va fi unul compromițător.
Următorul capitol, numit “Al Doilea Val” este denumirea metaforică a “arhitecturii civilizatiei” , ca o “forță uriașă dezlănțuita asupra lumii”, aducand tot o dată cu ea, REVOLUȚIA INDUSTRIALĂ.
După “ Primul Val” ce ar putea fi impărțit , conform spuselor autorului între populația primitivă si civilizată , venirea celui de-al doilea a facilitat dezvoltarea agriculturii în special, dar si a altor ramuri. In cazul ambelor tipuri de populație , comun era urmatorul aspect: pământul reprezenta “baza economiei, vieții , culturii, structurii familiei si politicii” iar civilizația răspândită de Primul Val era cea agricola, total în opoziție față de cea industrială , instituită de cel de-al Doilea Val. Schimbarea așadar a fost una amplă dar in același timp necesară, din punctul meu de vedere .
Până in 1650-1750, anii Primului Val, după cum afirma autorul, civilizația era așa cum am rezumat mai sus, una agricola, bazată pe cultivarea pământului. In decursul următorilor ani, societatea a început cu încetulsă se dezvolte prin apariția mai multor fabrici industriale. “Explozia” industrială a apărut ca o multitudine de factori uniți într-un intreg : fabrici, sistem de vot diferit, medicamente noi si mult mai eficiente, dezvoltarea economica, aparitia ceasurilor mai performante, etc si astfel a luat nastere “civilizația celui de-al Doilea Val”.
Autorul relatează faptul ca războaiele existente in marile state , nu au fost doar un rezultat al neînțelegerilor politice sau economice ci o confruntare intre cele doua valuri, așadar între populația agricolă si cea industrială, un conflict despre care dintre aceastea vor conduce lumea, triumful fiind în final, al celei din urmă . În ceea ce privește resursele energetice, putem afirma ca in timpul Primului Val, energia era una provenită din resurse regenerabile , vii( animale, vânt), pe cand in timpul celui De-al Doilea Val, energia devine neeregenerabilă. S-a produs de asemenea, un uriaș progres tehnic, apar primele magazine universale , productia de serie se dezvoltă, familia este “raționalizată” , așadar familia nucleara devine “tipul modern obișnuit” ,acceptat social , apare învățământul de masă, apare societatea pe acțiuni sau corporația , apar alte instituții centrale precum biserici, camere de comerț, sindicate , etc, apare diviziunea muncii, structura ierarhică, apare poșta , întrucat transmiterea de informații sa fie mai rapidă, apare mass media, telefonul etc. O listă lungă a lucrurilor apărute odată cu venirea Celui de-al Doilea Val. O revolutie bruscă, am putea spune, ce a zguduit populatia globului in proportie de 25% si aproape 1 miliard de oameni dupa cum afirma autorul. Este această schimbare bruscă benefică oamenilor? Din punctul meu de vedere, evoluția omenirii este iminentă, nu poate fi oprită și va continua atât timp cat omul trăiește pe Pământ. De asemenea, consider ca evoluția omenirii nu poate fi decat BENEFICĂ , aducând o dată cu aceasta o mulțime de lucruri care au rolul de a simplifica viața omului . Există , însă, și un permanent pericol, acela că omul nu gestionează întotdeauna corespunzător aceasta continuă schimbare, ceea ce duce la conflicte economice, politice si sociale. O mai bună relaționare intre indivizi, o capacitate de înțelegere mai mare si un nivel de toleranță mai accentuat, ar permite populației să accepte schimbarea si să o folosească in avantajul ei . Iar odată atins acest nivel, societatea ar fi mult mai bine receptibilă la schimbare, la evoluție.
Comentarii
Trimiteți un comentariu